Uutinen / 1.10.2024

Helen Sähköverkko vahvistaa sähköverkkoa Suvilahden ja Salmisaaren välillä

Helen Sähköverkko Oy vahvistaa Suvilahden ja Salmisaaren välistä sähkönsiirtokapasiteettia rakentamalla niiden välille 110 kilovoltin kaapelin. Uusi kaapeliyhteys on osa suurjänniteverkon investointiohjelmaa, jolla mahdollistetaan energiajärjestelmän uudistaminen joustavilla ja puhtailla energiantuotantomuodoilla.

Helen Sähköverkon päätös vahvistaa sähköverkkoa Suvilahden ja Salmisaaren välillä pohjautuu Helen Oy:n päätökseen luopua fossiilisesta ja polttamiseen perustuvasta energiantuotannosta ja investoida voimakkaasti sähköisiin lämmöntuotantoratkaisuihin, joita Helen Oy:lla on investointiputkessa yli 700 megawatin edestä 2020-luvulla. Teho vastaa noin 10 prosenttia koko Suomen tuulivoimakapasiteetista vuonna 2023. Uudet investoinnit kasvattavat tulevina vuosina Helsingin alueen sähköverkon kuormitusta merkittävästi, asettaen sille huomattavasti nykyistä suurempia vaatimuksia.

- Siirtoverkko riittää hyvin nykyiselle kulutukselle, mutta uusien lämpölaitosinvestointien valmistuessa verkkoa on vahvistettava niiden täysimittaisen hyödyntämisen mahdollistamiseksi. Puhdas siirtymä asettaa uusia vaatimuksia siirtoverkolle tulevaisuudessakin ja sen määrätietoinen vahvistaminen myös alueemme ulkopuolella on aivan keskeistä riittävän kapasiteetin varmistamiseksi myös huoltovarmuuden näkökulmasta. Lämmityksen perustuessa sähköön, ei voi olla tilannetta, jossa sähkön siirtokapasiteetti muodostaa pullonkauloja, toteaa Helen Sähköverkon toimitusjohtaja Markus Lehtonen.

Reilu kuuden kilometrin pituinen kaapeliyhteys rakennetaan tunneleihin, mikä paitsi antaa kaapeleille suojaa, myös minimoi niiden asentamisesta aiheutuvan haitan kaupungin asukkaille ja tienkäyttäjille. Kaapelin rakennustyöt alkavat keväällä 2025 ja niiden arvioidaan valmistuvan vuoden 2026 loppuun mennessä.