Sähköverkon tulevaisuus Helsingissä
Helenin päätös luopua biopolttoaineiden käytöstä vuonna 2021 johti sähköön perustuvien lämmönlähteiden lisäämiseen kaukolämmityksessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sähkökattiloiden ja lämpöpumppujen määrän kasvattamista lämmöntuotannossa. Samalla kun Helsingissä sijaitsevan sähköntuotannon määrä vähenee, sähköverkon on kyettävä siirtämään jopa kaksinkertainen määrä sähköä vuosikymmenen loppuun mennessä. Sähkönkulutuksen arvioidaan kasvavan myös 2030-luvulla, mikä edellyttää merkittäviä investointeja verkkoon.
Kulutuksen kasvu edellyttää merkittäviä investointeja verkkoon
Muutoksen vaikutus sähköverkon kapasiteettitarpeeseen on valtava, ja kun vastaavia muutoksia tapahtuu samanaikaisesti myös muualla pääkaupunkisedulla, joutuvat sähköverkot koville. Helen Sähköverkon investointiohjelma keskittyy suurelta osin suurjännitteisen verkon kapasiteetin kasvattamiseen. Koska sähkön kysyntä kasvaa nopeammin kuin verkkoja ehditään rakentamaan, tarvitaan verkkoon ennakoivia investointeja. Myös kantaverkkoon tarvitaan lisää investointeja, jotta sähköä saadaan riittävästi pääkaupunkiseudun kasvavaan kulutukseen.
Valvontamallin vaikutukset
Vuonna 2024 voimaantullut sähköverkkojen tuoton määrittämistä koskeva valvontamalli heikentää merkittävästi Helen Sähköverkon mahdollisuuksia toteuttaa kaupungin kasvun ja puhtaan siirtymän edellyttämiä investointeja samalla, kun myös ikääntyvää vanhaa verkkoa pitää uusia. Valvontamallin valmistelussa mallin vaikutusten arviointi oli mielestämme puutteellista eikä se ottanut riittävästi huomioon nopeasti muuttuvaa toimintaympäristöä ja sen vaatimia investointeja. Jos valvontamalliin ei saada muutosta, sähköverkon luotettavuus vähitellen heikkenee ja ennakoivat investoinnit jäävät tekemättä.
Sähkömarkkinalain muutosehdotus
Sähkömarkkinalain muutosesitystä on valmisteltu viime keväästä lähtien ja esitys on juuri tullut lausuntokierrokselle. Helen Sähköverkon kannalta merkittävin lakimuutos koskee suurjännitteisen verkon kehittämisvastuita, mikä vaikuttaa tarvittavien verkkoinvestointien liikkeellelähtöön. Sähköjärjestelmän toimivuuden kannalta on tärkeää, että kantaverkon kehittämisvastuu ulottuu jatkossa myös kaupunkialueille silloin, kun siirrettävät sähkömäärät ovat suuria ja se on sähköverkon operoinnin kannalta tarpeellista.
Uusi markkinapaikka luo joustoa
Helen Sähköverkko ja Fingrid avasivat vuoden alussa uuden markkinapaikan, joka hyödyntää sähkön tuottajien ja kuluttajien joustavia resursseja sähköverkkojen siirtojenhallinnan tarpeisiin. Tämä markkinapaikka mahdollistaa joustopalvelutoimittajien, kuten varavoimakoneiden, datakeskusten, kylmälaitteiden ja sähköauton latauspaikkojen omistajien, osallistumisen markkinatoimiin, jotka tukevat fossiilittomaan energialähteisiin perustuvaa puhdasta siirtymää ja lisäävät sähköverkon joustavuutta.
Lisäksi olemme käynnistäneet useita hankkeita, joissa hyödynnetään dataa mm. verkon rakentamisessa, kunnossapidossa ja mittaroinnissa on tehokkuuden parantamiseksi ja toiminnan optimoimiseksi. Parempi verkon tilannekuva, hallinta ja ennakointi ovat joustojen hyödyntämisen lisäksi oleellisia tekijöitä sähköverkkojen jatkokehityksessä.