Joustavuuden lisääminen

Sähköjärjestelmän hallinnassa tarvitaan entistä enemmän joustavuutta sääriippuvan tuotannon lisääntyessä. Tutkimme joustomarkkinoiden vaikutuksia ja hyödyntämismahdollisuuksia jakeluverkon hallinnassa sekä asiakkaiden liittymäratkaisuiden ja verkkopalvelun hinnoittelun suunnittelussa.

Pienasiakkaan tariffirakenteen kehittäminen

Kehitämme pienasiakkaan verkkopalvelun hinnoittelun rakennetta, jolloin asiakas voi paremmin vaikuttaa sähkön siirtolaskuunsa. Tariffirakenteen kiinteää perusmaksua korvataan osittain tehokomponentilla.

Voit vaihtaa kysymystä nuolinäppäimillä ja avata ja sulkea vastauksen välilyönnillä.

Sähkövarastot

Sähkövarastot ovat sekä kulutus- että tuotantoyksiköitä. Kokoluokkia on teollisuusluokan sähkövarastoista kotitalouskohteisiin ja sähköautojen akkuihin. Sähkövarastojen energiaa ja tehoa voidaan hyödyntää asiakkaan, paikallisen sähköverkon tai kantaverkon järjestelmätason tarpeisiin.

Sähkövarastojen osalta olemme mukana Kalasataman akkuvaraston tutkimuskokonaisuudessa. Helenin vuonna 2016 Helsingin Kalasatamaan hankkima, ja tuolloin Pohjoismaiden suurin akkuvarasto 1,2 MW, 600 kWh on Helenin, Helen Sähköverkon ja Fingridin yhteinen tutkimusalusta vuosina 2016-2019. Tutkimuksessa sähkövaraston toiminnallisuuksia testataan kantaverkkoyhtiön osalta taajuuden säätöön sekä jakeluverkkoyhtiön osalta loistehon ja jännitteen säätöön. Tätä yksittäistä sähkövarastoa on kokeiltu myös nopeasti vaihtelevan kuormituksen tasoittamiseen.

Sähköjärjestelmässä on monenkirjava joukko akkuja eri sovelluksissa. Akkujen kokonaisuutta on lisäksi tutkittu laajemmassa akkujen moniajon tutkimushankkeessa.

Voit vaihtaa kysymystä nuolinäppäimillä ja avata ja sulkea vastauksen välilyönnillä.

Kysyntäjousto

Joustavuuden kasvussa ja sen mahdollistamisessa on sähkövoimajärjestelmän osapuolilla omat roolinsa. Jakeluverkkoyhtiö mahdollistaa kysyntäjouston ja voi myös itse hyödyntää kysyntäjoustoa operatiivisessa toiminnassaan. Kysyntäjouston toteutus edellyttää tiedonvaihtoa eri toimijoiden ja järjestelmien välillä.

Voit vaihtaa kysymystä nuolinäppäimillä ja avata ja sulkea vastauksen välilyönnillä.

Tutkimushankkeet

Joustavuus on tuttu aihe isommissa ja pienemmissä tutkimus- ja kehityshankkeissa. Joustokehityksen koskiessa koko voimajärjestelmää on aiheesta laajoja kansallisia ja kansainvälisiä tutkimusprojekteja.

Helen Sähköverkko on mukana EU Horizon SysFlex tutkimus- ja innovaatiohankkeessa 2018–2021. Siinä tutkitaan, miten tehokkaasti koordinoitujen joustojen avulla voidaan sähkövoimajärjestelmään liittää entistä suurempi määrä uusiutuvaa energiantuotantoa. Projektissa on kolme päädemonstraatiota Suomi, Saksa ja Italia.

Helsingin demonstraatiossa testataan, miten pienjänniteverkossa pieniä pätö- ja loistehon joustoja saadaan ennustettua, aggregoitua sekä hyödynnettyä kantaverkkoyhtiön markkinapaikoilla sekä jakeluverkkoyhtiön tarpeisiin. EU Horizon SysFlex –projektia edelsivät kansalliset tutkimushankkeet FlexE 2015-2016 sekä SGEM 2011-2014.

Helen Sähköverkko osallistui sekä SGEM:iin että FLEXe:een älykkään sähköjärjestelmän ja joustomarkkinoiden teknisten ja kaupallisten valmiuksien tutkimisessa.

Voit vaihtaa kysymystä nuolinäppäimillä ja avata ja sulkea vastauksen välilyönnillä.

Katso myös